Promees

ATEX szolgáltatások

1. ATEX kockázatértékelés elkészítése 3/2003. (III. 11.) FMM-ESZCSM szerint

A munkáltató az Mvt. 21. §-ában megjelölt munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálatok során és az Mvt. 54. §-ának (2) bekezdésében meghatározott kockázatértékelés keretében köteles munkabiztonsági és munka-egészségügyi szempontból azonosítani a várható veszélyeket.
Potenciálisan robbanásveszélyes környezetben létesített munkahelyek esetén a veszélyek ilyen azonosítása külön folyamat.
Az eljárás során a veszélyeztetettséget, illetve annak mértékét a következő szempontok figyelembevételével határozzuk meg:

a) a robbanóképes légtér kialakulásának és fennmaradásának valószínűsége, illetve annak időtartama;
b) a robbanóképes légtérben a gyújtóhatás bekövetkezésének valószínűsége, ideértve az elektrosztatikus kisüléseket is;
c) berendezések, az alkalmazott anyagok, eljárások és ezek lehetséges kölcsönhatása;
d) a robbanás bekövetkezése esetén a várható hatások mértéke.

2. Telephelyi Robbanásvédelmi dokumentáció összeállítása 3/2003. (III. 11.) FMM-ESZCSM szerint

A munkáltató a jogszabályban meghatározott munkáltatói kötelezettségek keretében köteles robbanásvédelmi dokumentációt készíteni, amelyet folyamatosan köteles felülvizsgálni és szükség szerint módosítani. A robbanásvédelmi dokumentáció elkészítése és felülvizsgálata munkabiztonsági szaktevékenység azzal a kiegészítéssel, hogy a vizsgálatban legalább középfokú tűzvédelmi szakképesítésű személy részvétele szükséges.
A robbanásvédelmi dokumentáció összeállításánál, az alábbiakat vesszük figyelembe:

a) a kockázatok felmérését és értékelését;
b) azoknak a megtett intézkedéseknek a felsorolását, amelyek az e rendeletben foglalt kötelezettségek teljesítését szolgálják;
c) a munkaterületeknek a rendelet 1. számú melléklete szerinti zónákba történő besorolását és azon területek felsorolását, amelyekre a jogszabály szerinti követelmények vonatkoznak;
d) a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjére vonatkozó intézkedéseket.

3. ATEX zónabesorolások elkészítése

4. ATEX szerinti felülvizsgálat végrehajtása (OTSZ szerint 3 évente kötelező)

Hírlevél
Eseménynaptár

szeptember 2019
hKscpsv
       1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30       
« aug   okt »
Rendőr vagy óvónő? – EHS szakemberek vállalt szerepkörei

A hagyományos szemlélet szerint az EHS szakemberek elsődleges szerepe, hogy észrevegyék, feltárják a biztonsággal kapcsolatos hibákat, erről tájékoztassák az érintetteket és adott esetben figyelmeztessenek, szankcionáljanak, segítsenek rákényszeríteni a dolgozókra a szabályok betartását. Ez a szemléletmód eleve nehéz helyzetbe hozza a szakembereket,

Tovább
Hosszú az út a BBS-ig